102838
Książka
W koszyku
Sekrety włoskiej kuchni / Elena Kostioukovitch ; przedmowa Umberto Eco ; z włoskiego przełożył Jan Jackowicz. - Wydanie 2, poprawione. - Warszawa : Wydawnictwo Albatros, 2020. - 599, [1] strona : fotografie kolorowe ; 25 cm.
Przewodnik kulinarny uhonorowany prestiżową nagrodą Premio Bancarella della Cucina! Dziewiętnaście regionów Włoch i ich przysmaki w jednej książce! Fantastyczna podróż do skąpanej w słońcu Italii, kraju, w którym kuchnię podniesiono do rangi sztuki. Kraju, który nam, zwykłym zjadaczom chleba, nieodparcie kojarzy się ze spaghetti i pizzą. Autorka, rozkochana we Włoszech Rosjanka, mieszkająca tam od dwudziestu lat, ze znawstwem i lekkością prowadzi nas przez dziewiętnaście głównych regionów kraju – od Friulii i Górnej Adygi na północy, po Kalabrię i Sycylię na południu – przybliżając nam właściwe dla każdego obszaru potrawy, ale też kulturę i obyczaje. Opatrzona wstępem Umberta Eco książka jest barwną mozaiką, która pozwala przeniknąć ducha Italii. [lubimyczytac.pl].
Status dostępności:
Wyp. Miejska (Rynek 8)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 392.8(450):641.5 [lok. Wypożyczalnia Miejska] (1 egz.)
Strefa uwag:
Tytuł oryginału: Perche agli italiani piace parlare del cibo, 2006
Uwaga ogólna
Na okładce: Fantastyczna podróż pod oblanej słońcem Italii, kraju, w którym kuchnię podniesiono do rangi sztuki.
Uwaga dotycząca bibliografii
Bibliografia na stronach 580-597.
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej