104877
Book
In basket
Przyprawy / Ewa Malika Szyc-Juchnowicz. - Bielsko-Biała : Wydawnictwo Pascal, 2016. - 285, [2] s. ; il. ; 25 cm.
Kuchnia Maliki wywróci do góry nogami wszystko, co wiesz o przyprawach! Sekret smaku tkwi w umiejętności łączenia. Gałka muszkatołowa i grzyby, jałowiec i pieprz cayenne, lukrecja i kurkuma, oregano i sos rybny? Okoń morski z wanilią, mus czekoladowy z solą? Rozum mówi „nie”, zmysły krzyczą „tak, tak, tak!”. Przyprawy mają moc wyzwalania emocji. Dodają daniu charakteru, sprawiają, że smak pamiętamy na długo, a zapach pozostaje z nami na zawsze. Poznaj bliżej przyprawy: rozgrzewające (ziele angielskie, imbir, gorczyca, goździki) ; korzenne (tymianek, kurkuma, kmin) ; orzechowe (czarnuszka, kozieradka, rozmaryn) ; orzeźwiające (kardamon, jałowiec, mięta) ; słone (sos sojowy, umami) ; słodkie (szafran, lukrecja, wanilia). Ewa Malika Szyc-Juchnowicz Finalistka programu Top Chef. Jedna z najbardziej rozpoznawalnych w Polsce szefowych kuchni, nominowana do nagrody Kobieta Szef przez Gault&Millau. Urodziła się i wychowała w Algierii. Jej imię - Malika - znaczy „królowa”, a ona sama zapracowała na miano królowej smaku. [w.bibliotece.pl].
Availability:
Wyp. Miejska (Rynek 8)
There are copies available to loan: sygn. 641.5 [lok. Wypożyczalnia Miejska] (1 egz.)
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again